BLOG

Konyhai szagelszívót vásárolnál? Nézd meg milyen típusok léteznek!

szagelszívó vásárlás előtti teendők

Új lakás építése esetén, vagy a konyha átalakítása során előbb vagy utóbb felmerül a konyhai szagelszívó kérdése is. Ugyan többféle különböző típus létezik a piacon, és mindenki megtalálhatja a magának leginkább megfelelőt, de van néhány alapvető probléma a készülékekkel. Konyhai páraelszívó kisokosunkban összegyűjtöttünk mindent, amit a készülékekről (és termékünkről, az ALLin Kitchen Ventilationről) tudni érdemes, továbbá konklúzióként megmutatjuk, mire célszerű ténylegesen figyelni egy elszívó vásárlása során. Figyelem: meghökkentő szempontokkal készültünk!

Van-e különbség a pára- és a szagelszívó között?

Az egyik legalapvetőbb kérdést mindjárt az elején jó tisztázni, ugyanis lehetnek félreértések ezzel kapcsolatban. A konyhai páraelszívó és szagelszívó egy és ugyanaz, legalábbis a köztudatban. Azonban a felhasználói tapasztalatok szerint mégsem létezik tényleges SZAGelszívó. Hiszen funkcióját tekintve abban a hiszemben vesszük meg a konyhai elszívónkat, hogy a sütés-főzés közben keletkezett víz- és zsírgőz párát is hatékonyan eltávolítsa a levegőből, megkímélve ezzel a bútorainkat, és az egészségünket.

A szomorú probléma az, hogy a piacon található készülékek közül – eddig – még nem érkezett olyan megoldás, amely szinte 100%-os hatékonysággal eltávolítaná a zsírgőz molekulákat is.

De milyen készülékek is találhatóak jelenleg a piacon funkciójuk és beépíthetőségük szerint? Nézzük őket sorban!

Tekintsük át először az elszívó helyének kialakítása alapján a lehetőségeket.

Rögzítés / Felfüggesztés szerint:

  1. Leggyakoribb „standard” eset, vagyis a konyhai felső szekrény alja
  2. Falra felfúrás (jellemzően szekrénnyel való körbeépítés nélkül)
  3. Plafonra felfúrás (jellemzően a konyhasziget fölé)

Kivezetési lehetőség szerint: 

  1. Lehetséges, és elegendően nagy átmérőjű (pl. legalább 150 mm kör)
  2. Lehetséges, de vagy vékony (pl. 100 mm) vagy túl hosszú/túl sok benne a kanyar
  3. Nem lehetséges

Azt érdemes tudni, hogy amennyiben a kivezetés nem lehetséges, vagy nem akarunk pénzt szánni a kiépítésére, akkor borítékolható, hogy a szagmentesség közelébe sem fogunk jutni. 

A vízpárát azért elfogadhatóan meg tudják kötni a belső keringetésnél a filterek, amennyiben a papír / filc lap egy aktívszén filterrel is ki van egészítve, de a szagokkal mindig gondunk lesz. Nem is beszélve a filtercsere rendszeres, extra költségéről.

Most, hogy tisztában vagyunk vele, hogy helyileg milyen lehetőségeink vannak, nézzük meg a már fent említett, beépíthetőség szerinti csoportosítást is.

Hagyományos konyhai páraelszívó

A hagyományos típus – ahogyan azt a neve is mutatja – a lehető legegyszerűbb, legsztenderdebb szagelszívó a piacon. Népszerűségét természetesen a “verhetetlen” árának köszönheti, hiszen átlagosan 10-50 ezer forintért már kaphatóak különböző termékek. Mindazonáltal egy kis- vagy közepes konyhába is könnyedén beépíthetőek, a szekrény aljára.

A hagyományos konyhai elszívó a legtöbb konyhában megtalálható.

Kialakítástól függően kivezethető vagy belső keringésű rendszerrel is üzemeltethető – ebben az esetben a levegő egy szűrőn keresztül haladva visszajut a beltérbe. Ez a szűrő általában csak egy – nem túl hatásos – rostos papírszűrő, amelyet 3-6 havonta cserélni kell(ene) – ez persze függ a sütés-főzés mennyiségétől is.

Teleszkóposan kihúzható páraelszívó

A teleszkópos páraelszívók legnagyobb előnye kétségkívül a praktikum, hiszen relatíve kis helyigénnyel rendelkeznek, használat után pedig egyetlen mozdulattal eltüntethetjük őket. Így nem foglalják a teret, ezáltal tökéletes választásnak tűnhet a kisebb, akár 30-40 négyzetméteres lakások konyháiba is.

Csakúgy, mint a hagyományos páraelszívók esetében, itt is a szekrények alsó polcára szerelhetőek – ezzel is tovább csökkentve a helyigényt.

Légszállításuk erősen függ a választott árszegmenstől, hiszen az erősebb vagy esetleg dupla szívómotorral ellátott darabok 600 köbméternyi párát szívnak el óránként a legnagyobb fokozaton, míg az egyszerűbbek 200-tól kezdődnek.

Kürtős páraelszívó

A kürtős konyhai páraelszívót már inkább a közepes konyhákba ajánlott beszerelni. Ezek a készülékek nem beépíthetőek, hanem egy falon kívül futó kürtőhöz csatlakoznak. Ezekben az esetekben már a légszállítás tekintetében általában jóval nagyobb számértékekkel lehet számolni, ugyanis a motortól függően 300-1500 köbméter/órás maximum fokozattal is rendelkezhetnek.

Méretét tekintve 50-120 centiméteres változatok is kaphatóak, így a konyha méretéhez szabhatóak az igényeink. A kürtős páraelszívók esetében pedig már fontos szempontot kap a dizájn is: ugyanis akik ilyet vásárolnak nem csak egy elszívót szeretnének, hanem egy dizájnelemet is, ami jól illeszkedik mind a konyha, mind a lakás stílusához. 

Azt azonban mindenképp meg kell jegyeznünk, hogy a főzőfelület szélein való túllógás mértéke jelentős befolyással lesz a szennyezőrészecske befogás hatásfokára. Így érdemes minél szélesebbet választani, ha már a hely úgyis adott. A mindössze 50 cm-es modellek tehát a könnyű molekulatömegű vízpárán kívül nem igazán fognak mást elszívni.

A kürtős páraelszívók nem csak belső, hanem külső motoros változatban is kaphatóak. Ezek lényege, hogy a motorok nem a készülékházba beleépítve, hanem külső egységekben (a padláson vagy a falon kívül) találhatóak, ezáltal sokkal kisebb a mechanikai eredetű zajszint.

Sátras és sarok elszívó

A kürtős elszívók két speciálisabb típusa a sátras-, továbbá a sarok elszívó.

A sátras konyhai elszívóra asszociálunk a legtöbbször, ha páraelszívóról vagy szagelszívóról van szó.

Ha valaki maga elé idézi a páraelszívót, akkor legtöbbször erre, vagyis a sátras szagelszívóra gondol. Ezek a piramis-szerű, stílusát tekintve hol modern, hol rusztikus vagy hagyományos formavilágú készülékek rengeteg színben és többféle alapanyagból elérhetőek. (A kifejezetten vintage, vagy rusztikus darabok például nem csupán fémet, de fát is tartalmaznak). 

A sátras elszívók, méreteiket tekintve, általánosságban 50-180 centiméter között mozognak, ezenkívül a kürtőshöz hasonló, (tehát 300-1500 m3/h-ás) légszállítással rendelkeznek. 

A sarok szagelszívót a speciális konyhai igények ihlették, azaz a sarokban található tűzhely miatt lehet rá szükség. 

Sziget konyhai páraelszívó

Hasonlóan a sarok elszívóhoz, a sziget páraelszívót is a főzőlap különleges helyzete ihlette. Ezeket ugyanis nem a fal mellé, hanem a főzősziget fölé lógatva lehet elhelyezni.

A szigetes elszívókat a konyhai szigeten vagy faltól távol eső főzőlap fölé kell lógatni.

A nagy ernyőnek köszönhetően nagy területet fed le, azonban az ára is borsosabb a hagyományos készülékekhez képest, hiszen körülbelül 200 ezer forinttól kezdődnek.

A teljesítményét tekintve 450-1500 m3/h-ás légszállítóképességgel bírnak.

Főzőlapba süllyesztett páraelszívó

Egy relatíve új, innovatív megoldás a főzőlapba süllyesztett páraelszívó, amely a konyhai panorámát hivatott megtisztítani – és száműzni az elszívóernyőt a főzőhelyiséből.

Itt nagyon fontos a légszállítás mértéke, ugyanis a készüléknek legalább 700 m3/h-ás értékkel kell bírnia, hogy magába szippantsa legalább a vízpárát. Ez azonban – a gyakorlati tesztek alapján – meglehetősen nagy zajjal is jár.

Ennek enyhítésére egy automata érzékelőt vezettek be, amely csak akkor kapcsol be, ha a felületi ellenállás révén érzékeli, mennyi pára vagy füst van a levegőben. A zaj magas szintje mellett az a másik probléma, hogy amikor a lábasok, fazekak oldalfala magasabb, már az amúgy jól terelhető kis molekulatömegű vízpárát sem tudja magába terelni a “mélyedés”.

Szintén felső elszívóernyő nélküli, de a főzőlapba integrálttól eltérő külön megoldás az oszlopos páraelszívó, amely felemelkedő falként magasodik az edények mögött a főzés ideje alatt.

Oszlopos páraelszívó

Az oszlopos páraelszívó szintén a főzőlapba van applikálva, azonban amikor főzésre kerül a sor, “előbújik”. Működését tekintve teljesen azonos a főzőlapba süllyesztett elszívóval, vagyis, ha a fejünknél nem is, de a főzőlap alatt található szekrény aljában foglalja a helyet, és itt található a kivezető cső is. Itt a problematika szintén a nagy fokozatokon keletkező, magas zajszint.

Pultból felemelkedő oszlopos elszívó

Design páraelszívók

Ahogyan a nevük is mutatja, leginkább mutatós, designos darabok, a konyha “ékkövei”. Tervezésük során az ergonómia mellett a kinézet kiemelt figyelmet kap, és annak ellenére, hogy a szakirodalom lassan-lassan már hirdeti, hogy nem a szívóerő egyre feljebb tornázása fogja elhozni az igazi áttörést, hogy a páraelszívók után végre szagelszívók is kaphatóak legyenek, jó minőségű, erős (nagy légszállítású) motorokkal adják őket, így ezek igazi prémium kategóriás termékek

A design páraelszívók szépen mutatnak a konyhában. De vajon elég hatékonyak is?

Leginkább kürtős vagy falra szerelhető változatban kaphatóak, de vannak mennyezetbe süllyesztett készülékek is.

Ezek bármennyire is mutatósak, azonban mind a plafonra szerelt, mind pedig a fali változatok is annyira távol, és rossz pozícióban találhatóak a főzőlaphoz képest, hogy a tényleges  szagbefogó és szennyezőbefogó képességük (Pollutant Capture Efficiency – PCE, az angol nyelvű szakirodalomban) messze van a tökéletestől.

Fali design elszívó

Most tehát, hogy megismertük a különböző típusú készülékeket, nézzük meg, mire érdemes odafigyelni a vásárlás előtt!

Mire figyelnek az emberek vásárlás előtt?

Vásárlás előtt sokféle szempontot végig kell gondolunk. Mi azonban csavarunk egyet a történeten!

Először is nézzük meg, hogy egy átlagos vásárló milyen preferenciák alapján választja ki a készüléket!

  • Ár-érték arány

Az ár-érték arányhoz talán nem kell sok mindent hozzáfűzni, ez ugyanis legtöbb termék alfája és omegája. Azonban az adott készüléknek az életvitelünkbe emelésével számunkra létrejövő érték nem egy könnyen megfogható és szabványosítható paraméter, továbbá az ár összegébe nem csupán magát az elszívót, hanem sok esetben a szakembert és az esetleges falbontást is bele kell számolni, vagy az esetleges filtercserék éves költségét is.

  • Méret

A méret kikerülhetetlen tényező, hiszen valójában ez határozza meg, hogy mekkora mozgásterünk is van. Ugyanakkor nem csak a rendelkezésre álló teret, hanem a főzőlap méretét is figyelembe kell venni, ugyanis minimálisan legalább akkora, de sokkal inkább a főzőlap szélein minél inkább túlnyúló elszívóra van szükség.

  • Teljesítmény

Minél nagyobb a teljesítmény, annál több levegőt és párát (és valamelyest szagot is) képes elszívni. Erre a zárójelre néhány sorral lejjebb újra visszatérünk.

  • Zajszint

Abban minden bizonnyal egyetérthetünk, hogy a zajszint a konyhai elszívás egyik legneuralgikusabb pontja. Ahhoz ugyanis, hogy igazán hatékonyan elszívja a párát, nagyobb fokozatra kell kapcsolnunk. A legmagasabb – turbó fokozaton – azonban sok esetben már zavaróan hangos lehet.

  • Design

Ahogyan azt már korábban írtuk, sokan nem csupán egy szag- vagy páraelszívót, hanem egy mutatós konyhabútort szeretnének – így a teljesítmény és a zajszint mellett a design a mai piacon kiemelkedő jelentőséggel bír.

  • „Macera”

Ha gyakran kell cserélni a légszűrőt, vagy túl sok karbantartással és takarítással jár a páraelszívó üzemeltetése, kisebb eséllyel vásároljuk meg. Ez az úgynevezett “macera faktor” tehát komoly jelentőséggel bírhat. 

  • Praktikus kiegészítők

Hőérzékelő, hangszabályozás, automatikus kikapcsolás, érintőkijelzős panel… mind-mind olyan praktikus és vonzó kiegészítők, amik vásárlás előtt sokat nyomhatnak a latban.

Mire érdemes valójában odafigyelni?

A legtöbb ember, amikor konyhai szagelszívót szeretne, sajnos a rossz beidegződésből, és a tragikus piaci állapotokból fakadóan, leginkább pusztán a teljesítmény (értsd m3/h) –  ár/érték arány – (esetleg) zajszint szentháromságot veszik figyelembe.

Ezekre érdemes valóban odafigyelni, ha szagelszívót akarunk vásárolni.

Ez mind szép és jó, azonban a teljesítmény, amelyet a leginkább néznek a vásárlás előtt, önmagában semmit nem jelent. Ugyanis nagyon jól mutat a videókon, hogy egy kampós műanyaglappal, akár egy bowling golyót is képes megtartani a ventillátor szívóereje, azonban így is csak a szag- és zsírmolekulák kb. 75%-át képesek elszívni. 

Ennek oka, hogy a főzés közben képződő víz- és olajpára részecskék nem csupán fölfelé, de oldalirányba is rendkívül gyorsan terjednek. Ráadásul tovább nehezíti a dolgot, hogy a tűzforró, 220 Celsius fokos zsírmolekulák 30-szor nehezebbek és 8-szor nagyobb mozgásmennyiséggel rendelkeznek a vízmolekuláknál.

Ebben az esetben pedig teljesen mindegy, hogy mekkora a teljesítmény, sőt! Minél erősebb a ventillátor, annál többet fogyaszt, annál hangosabb és egy 1000 m3/h teljesítményű készülék télen például nem túlságosan szerencsés, hiszen a kiterelt levegőtömeg helyére sokszor akár -15 C fokos fagyos levegőt kell beengedni az otthonunkba, ami igencsak megnövelheti a fűtésszámlát. 

Az ALLin Kitchen Ventilation ezzel szemben mindössze 300 m3/h-val oldja meg a szagmentesség problémáját – végérvényesen, közel 100%-os hatékonysággal.

ALLin Kitchen Ventilation

Az ALLin Kitchen Ventilation tehát a maga 300 m3/h-ás légszállításával csak harmada – fele mennyiségű levegőt mozgat meg a versenytársaihoz képest, bár a ventillátora akár 900 m3/h-ra is képes lenne. Azonban mi nem a teljesítmény növelése problematikát helyeztük a kutatás fókuszába, hanem – a már fentebb is említett – zsírmolekulák tömegét vettük górcső alá.

Arra akartunk ugyanis megoldást találni, hogy hogyan lehetne ezeket a molekulákat még azelőtt egy helyre terelni, mielőtt az elszívóernyő peremeit elkerülve szétáradnának a lakásban, ételszagot hagyva maguk után.

Vákkuumtechnológiai eszközök tanulmányozása során felismertük, hogy ez csakis valamilyen fizikai akadály által lehetséges, így első megoldásként egy praktikus kiegészítő termék “született meg”, a Curty.

Ez a merevített fólia bármilyen már meglevő páraelszívóra könnyedén ráapplikálható volt – 4 db öntapadós miniakasztóval és pár egyszerű mozdulattal, és a szagok elleni csodafegyverré vált a legolcsóbb páraelszívó is.

Azonban a feleslegesen magas zajszint problematikája még így is fennállt, így úgy gondoltuk, hogy a Curty továbbfejlesztéseként elkészítjük a “nagy testvért”, egy csendes és modern SZAGelszívót, az ALLin Kitchen Ventilationt. Azt, amire az emberek igazából vágynak.

A koncepció hatékonyságban ugyanis 99,9%-os szagmentességet garantál, ami eddig elképzelhetetlen volt. Sőt, ez a szint még egy biztonsági lángdetektor funkció kifejlesztését is szükségessé tette, mivel az esetleg ott felejtett és odakozmáló, netán lángra kapó étel szaga nem tudja figyelmeztetni a feledékeny használót. 

A modern készülékben – kiviteltől függően – kézi működtetéssel vagy motorizáltan mozgathatóak a közel 100%-os zsírgőzbefogásról gondoskodó oldalsó terelőlapok és a frontfólia leengedési szintje, továbbá az új rozsdamentes acél készülék rendkívül letisztult megjelenésű, valamint programozható, színes LED világítást is tartalmaz.

A 8 colos, HD felbontású kezelőfelületet és az internet csatlakozási lehetőséget egy Lenovo tablet biztosítja, az elszívás zajszintje pedig még turbó fokozaton sem haladja meg a 40 decibelt, azaz nem hangosabb, mint egy könyvtári olvasóterem alapzajszintje.

Hogyan válasszuk ki a nekünk megfelelő szagelszívó készüléket?

Sokan csak legyintenek a páraelszívó/szagelszívó kérdésére, mivel gyakorlati tapasztalataik alapján túl sokat nem remélnek tőle. Pedig kulcsfontosságú készülékről van szó! 

Gondoljunk csak bele, hogy sokszor akár napi 2 órákat is sütünk-főzünk, ami éves szinten elérheti akár a 400 órát is. Nagyon nem mindegy tehát, hogy milyen szagelszívót választunk.

A legtöbben talán felesleges munkát végeznek, amikor próbálják optimalizálni a fontossági sorrendet az ár, a zajszint, a teljesítmény satöbbi között. 

Hiszen a dolog ennél jóval egyszerűbb!

Amikor ugyanis mosógépet választunk, az első és legfontosabb tulajdonsága az, hogy mosson, és a ruhát tisztán vegyük ki. Ezen analógia alapján pedig a szagelszívó legfontosabb tulajdonsága, hogy tökéletesen elszívja a szétterjedni készülő szagokat. Hiszen adott esetben nem elégszünk meg egy olyan sütővel sem, amelyben csak félig sülnek meg a karácsonyi sütemények…

Mielőtt tehát szagelszívót vásárolnánk, érdemes körbejárni a kérdéskört, és a megadott szempontoknak utánakérdezni, ami számunkra fontos, azt lehetőleg kipróbálni, és csak az alapján dönteni, hiszen általában legalább 10 évig fogjuk a készüléket használni (vagy épp mégsem használni). 

Hasonlítsd össze te is akár a legprémiumabb készülékeket és az ALLin Kitchen Ventilationt!

Megosztás

Facebook
Email
Twitter
LinkedIn

Kapcsolat