BLOG

Mi kell a tökéletes konyhához? Konyhabútor tervezés magasfokon

A konyhabútor tervezése során érdemes mérlegelni, hogy szeretnénk-e szigetet, és ez alapján “játszani” a bútor méreteivel.

A konyha felújítása során gyakran a megfelelő konyhabútor kiválasztása jelenti a legfőbb problémát. Milyen elrendezés az ideális? Milyen legyen a dizájn? Milyen konyhagépeket szeretnénk hozzá vásárolni? Mindenre megmutatjuk a választ, az összeállításunkban!

A konyhabútor tervezése, avagy mérjük fel az igényeket

Mielőtt még belevetnénk magunkat abba, hogy megtervezzük az álom konyhánkat, előbb túl kell esni a “szárazabb”, unalmasabb pontokon. Az egyik ilyen, hogy fel kell mérni, milyen igényeink vannak.

Az egyik legalapvetőbb, hogy mennyi időt töltünk napi- vagy heti szinten a konyhában. Ebben az esetben ugyanis a konyha inkább csak egy dizájnelem, vagyis a kinézetet a funkcionalitás elé helyezhetjük. Amennyiben mindennap főzünk, akkor azonban kénytelenek leszünk egy 50-50%-os kompromisszumra törekedni.

A másik fontos kérdés, a (tervezett) család mérete. Tisztában kell lennünk vele, hogy mekkora családot szeretnénk, ugyanis most még csak lehet, hogy kétfős, de ha később négy főre bővülne, úgy már jó előre aszerint megtervezni a konyhát. (Egyéb esetben könnyen újabb konyha felújítás vagy eszközpark-csere válhat szükségessé).

Tartsunk terepszemlét

Mielőtt konyhaszigetről, és hasonlókról ábrándoznánk, jó, ha előtte felmérjük a terepet. Amennyiben nincs hely, és kivitelezhetetlen a sziget, akkor kár róla álmodozni.

A konyhabútor tervezése során érdemes mérlegelni, hogy szeretnénk-e szigetet, és ez alapján “játszani” a bútor méreteivel.

A másik fontos dolog, hogy nyitott (amerikai) vagy félig nyitott, esetleg zárt konyhát szeretnénk. Sokaknak húz a szíve az amerikai konyha felé, azonban nem szeretnék, ha az egész otthonukat átjárná az ételszag. Ezt, egy jól megválasztott szagelszívó készülékkel, ki lehet védeni. 

Így akit leginkább ez tartana vissza, érdemes továbbolvasnia, ugyanis a lejjebb bővebben is kitérünk a témára.

A kialakítást persze a méretek, és (konyha felújítás esetén) a már meglévő csövek helyzete is befolyásolja. Így ennek fényében érdemes a tovább folytatni a konyhabútor tervezését: hiszen akár G-, L-, vagy U alakú konyhát szeretnénk, mindenképp igazodnunk kell a már meglévő alapokhoz.

Funkcionalitás

Feljebb ugye már említettük, hogy a funkcionalitás akkor igazán fontos, ha mindennap használjuk a konyhát. Ugyanakkor vannak olyan alapvető dolgok, amelyeket akkor is érdemes figyelembe venni, ha csak heti egy-kétszer merészkedünk a konyha közelébe.

Ilyen például az, hogy figyeljünk az elrendezésre. Ne legyenek olyan fiókok, amelyek egymás útjában vannak és összeütköznek. Ugyanakkor érdemes ráhagyni a bútorok között egy 3-5 centi rést, az esetleges anomáliák elkerülése érdekében. (Hiszen már jól tudjuk, hogy sokszor plusz fél centi ide, plusz másfél centi oda később összeadódik, és nagyon is sokat számít. Főleg, ha pont az a plusz két centi hiányzik egy adott bútornak.)

A másik fontos dolog, hogy lehetőleg csökkentsük a távolságokat. Habár nem ajánlatos a hűtőt hőforrás közelébe tenni, mégis törekedjünk arra, hogy néhány lépéssel a sütőtől elérhessük. Ugyanúgy praktikus megoldás a kézmagasságban elhelyezett sütő, vagy mikrohullámú sütő, ami sok felesleges hajlongástól kímél meg minket.

A konyhabútor tervezése során vegyük figyelembe, hogy hol szeretnénk elhelyezni a sütőt.

A tárolókapacitás nem csak az eszközök kiválasztása, de a konyhabútor tervezése során is szem előtt kell, hogy tartsuk. Nincs is annál rosszabb, mint utólag kényszerből leselejtezni néhány jó lábast, tepsit, mert elszámoltuk magunkat.

Mint említettük, a büdzsé olykor igencsak rányomhatja a bélyegét arra, hogy milyen konyhabútort, milyen eszközöket vásárlunk. Épp ezért előfordulhat, hogy anyagi forrás hiányában például későbbre halasztjuk a mosogatógép vásárlását. Ilyen esetben jó, ha már előre megtervezzük a készülék helyét, kialakíttatjuk a gép számára az elektromos aljzatot.

Sokan talán a konyhai szagelszívó vásárlását is elodáznák, ezt azonban semmiképp sem ajánljuk. Ugyanis, ahogyan azt már ismertettük, egy tényleges szagelszívó készülék nem csupán a párától, de a szagtól is megkíméli az otthont. Ráadásul mindezt alacsony zajszint, és energiafelhasználás mellett.

Eddig ilyen szagelszívó nem létezett a piacon. Azonban az ALLin Kitchen Ventilationnel úgy érezzük, sikerült elhoznunk a forradalmat.

A konyhabútor tervezés fő kérdése: beépített eszközök, vagy sem?

A konyabútorba integrált eszközök letisztultak, és modernek, ezért sokan választják ezt a megoldást. Fő előnye ténylegesen a jobb helykihasználás, illetve a dizájn: semmi sem töri meg a színeket, az áramvonalakas bútorokat, az egész konyhában “árad a flow”. Ez a drágább megoldás.

Egy jól kiválasztott szagelszívó a konyha ékköve lehet.

Az olcsóbb pedig az, hogy összemixeljük az konyhabútorok és a konyhagépek színét. Az inox színű készülékek például időtállóan dizájnosak, és remekül illenek bármilyen konyhai környezetbe. 

Épp ezért az ALLin Kitchen Ventilationt is úgy terveztük meg, hogy bármilyen stílusú, színű modern konyhába integrálható legyen. Az inox színnel, a letisztult, minimalista vonalakkal és a modern, érintőkijelzős panellel bármelyik konyha ékköve lehet.

Amint láthatjuk, érdemes egy online program, vagy adott esetben egy lakberendező segítségét is igénybe vennünk, amennyiben igazán jó konyhabútor szeretnénk tervezni.

 

Megosztás

Facebook
Email
Twitter
LinkedIn

Kapcsolat