Bemutatkozika “modern konyhai légtechnika Elon Muskja”

Nem kell messzire menni, ha innovatív fejlesztésekkel szeretnénk találkozni.

Dr. Sántha Hunor ugyanis csapatával létrehozza a szagelszívók Tesláját.

“Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja.”

/Albert Einstein/

Dr. Sántha Hunor – Elon Muskhoz hasonlóan – igazi polihisztor, hiszen orvos, orvosbiológiai mérnök, ugyanakkor villamosmérnöki PhD-vel is rendelkezik, mindemellett pedig egyetemi docens – és persze nem utolsósorban feltaláló.

Már fiatal gyerekként is érdekelték a műszaki dolgok, szívesen barkácsolt és ügyködött a műhelyben. Mint minden kisgyereknek, neki is rengeteg kérdése volt, azonban szerencsére válaszokat is kapott rájuk, hiszen olyan tanárok vették körül, akik meglátták benne a fiatal feltalálót. Hunor pedig már akkor csodálattal vegyes, csillogó szemekkel nézte, ahogyan a nagy öregek alkotnak.

Céltudatos gyerkőcként már ekkor meg akarta váltani a világot, így szinte minden iskolai (és iskola utáni) programban részt vett: atlétika, foci, kézilabda, kosár edzések, trombita óra, zenekari próba, szolfézs, matek szakkör és technika szakkör.

Talán ennek – az idővel való zsonglőrködésnek – is köszönheti, hogy mindig is arra törekszik, hogy a lehető legproduktívabb úton közelítsék meg a fejlesztéseket.

A Musk hasonlat nem véletlen, hiszen már fiatalon, 17 éves korában elkezdte érdekelni a tervezés, és hamarosan bele is vetette magát egy jó pénzzel kecsegtető projektekbe.

Egy kiírás alapján jelentkezett az Országos Ifjúsági Innovációs és Tudományos Versenyre, ahová három ötletet is beküldött, melyből egyet kidolgozásra, egyet pedig elismerésre érdemesnek ítélt a zsűri. Találmányaival – egy szállítási traumát csökkentő hordágyfüggesztéssel, illetve komfortos járógipsszel – díjakat nyert, amiből aztán – igazi „wannabe” autókonstruktőr lévén – egy kombi Trabantot vett, melybe később Opel Kadett GSI recaro üléseket, és egy rezgéscsillapított alátétre Discman alapú hangtechnikát is „hegesztett”.

Habár Hunor végül orvosként diplomázott le, a technikai újításokhoz való affinitása megmaradt, így – egy további orvosbiológiai mérnöki diploma mellett – villamosmérnöki tudományból PhD-zett. Végül, szinte elkerülhetetlenül, ő is oktató lett és régi példaképei nyomdokába lépett: így átadhatja tudását a következő generációnak.

Maga a feltalálás, az innováció azonban nem hagyta nyugodni, így 2007-ben, Dr. Stubán Norberttel együtt, aki szintén a BME-n oktatott, megalapították az Arvus Kft.-t. A céljuk az volt, hogy egyfajta egyetemi spinoffként a hallgatókkal szorosan közreműködve ötleteljenek és fejlesszenek különböző, innovatív termékeket.

Később már csak Hunor vezette a céget, azonban ez a létszámbeli hátrány sem akadályozta meg abban, hogy produktív legyen.

Eddig közel húsz találmány és prototípus hagyta el a tervezőasztalt, hogy a kísérletek és az elméleti munka után aztán “testet öltsön”, azonban ahogy telt-múlt az idő, Hunort egyre inkább a hétköznapi problémák kezdték el foglalkoztatni. Így jutott el végül a szagelszívás problematikájáig, ami rengeteg ember életét megkeseríti.

Végül kidolgozott egy olyan megoldást, ami egészen új szintet jelent a konyhai technológiákban.

Hogy miért is lett feltaláló,azt talán Hunor szavai adhatják a leginkább át.

„Ma csupán egy dolog biztos, az, hogy minden változni fog. Az, aki ezt a változást a legjobban kezeli, ki tudja aknázni, azé lesz a jövő…”