BLOG

3+1 dolog, amire mindenképp figyelj konyha tervezése előtt

konyh tervezés és felújítás előtti kérdések

A konyha felújítása rendszerint nagy stresszel jár. Elkészíteni a költségvetésünket, megtervezni a koncepciót, eldönteni, hogy hagyományos vagy amerikai konyhát szeretnénk, megtalálni a megfelelő készülékeket, a kivitelezőt… a sort pedig még hosszasan folytathatnánk. Ahhoz, hogy minden a helyére kerüljön, és utólag se legyen probléma, egy olyan konkrét, jól átgondolt tervre van szükségünk, amely “atombiztos”. Épp ezért összegyűjtöttük azokat a szempontokat, amelyeket mindenképp érdemes figyelembe venni, még mielőtt bármihez hozzákezdenénk.

#1 Álmodjuk meg a bútorok helyét

Ha egy kicsit átevezünk a metaforák világába, akkor a csupasz falak látványa olyan, akár egy üres vászon. Csak a kreativitásodtól függ, hogy a konyha tervezése során hova, miképp álmodod meg a bútorokat.

A konyha tervezése során érdemes egy online programot is igénybe venni, hogy könnyebben átlássuk a dolgokat.

Ehhez elsősorban érdemes felmérni a rendelkezésre álló helyet, valamint azt, hogy honnan kapjuk a legtöbb fényt. Egy mosogatót például célszerű az ablak közvetlen közelébe helyezni, hiszen az egyébként unalmas, monoton procedúrát igencsak feldobja az, ha az ember néha kinéz az ablakon.

Egy másik fontos dolog a praktikum: nem jó, ha mosogató messze található a mosogatógéptől vagy a főzőlaptól. Ezenkívül a hűtőt is érdemes olyan helyre tenni, ahol egyszerűen, és gyorsan hozzáférsz.

Már jó előre érdemes a konyhai páraelszívó helyét is megtervezni, hiszen – ahogyan korábban írtuk – rendkívül fontos, hogy milyen és mekkora készüléket helyezel el a főzőlap fölé. (Erre később még részletesen is kitérük.)

A konyha megtervezésében egyébként nagy segítségedre lehet egy ingyenes online program is – így már kész tervekkel állhatsz az asztalos és a lakberendező elé.

#2 A konyhabútor színe, anyaga, és persze a dizájn

Manapság a főzőhelyiség dizájnja ugyanolyan fontos, mint a praktikuma, vagy épp a funkcionalitása, épp ezért a konyha tervezése során érdemes lefixálnunk, mi is a konkrét elképzelésünk (és persze egyeztetni a szakemberekkel, hogy ez mennyire kivitelezhető).

A bútor anyagát tekintve lehetnek préselt farostból készült MDF lemezek (ezek egyébként rendkívül ellenállóak és jól megmunkálható darabok). Ezenkívül ezeket a további tartósság érdekében fóliával is boríthatják, amik ráadásul könnyen tisztíthatóak.

Sokan úgy gondolják, hogy a tömör fa konyhabútor a legjobb választás. Ez azonban nem teljesen így van, a tömör fa ugyanis könnyen megszívja magát nedvességgel, és sok esetben több törődést, és odafigyelést igényel, mint a modernebb eljárással készült bútorok. 

Így ha rusztikus vagy vintage konyhát szeretnél, fából készült bútorokkal, akkor erre jó előre felkészülni.

Fa konyhabútorral rusztikus konyha tervezése esetén érdemes számolni.

Magát az anyagkiválasztást egyébként érdemes az enteriőr hangulatához igazítani. Egy alapvetően modern háztartásban például egy vintage konyha nem biztos, hogy jó döntés, ha nincs meg a kellő átmenet.

Ezenkívül érdemes a színkombinációkat is figyelembe venni: harsány vagy visszafogottabb színpárosítást szeretnénk? Modern inox-fehér küllemű, sterilebb konyhát vagy igazi otthonos hangulatot? Míg előbbihez a hidegebb, világos színek illenek leginkább, utóbbihoz már a lágyabb, pasztell árnyalatok.

(Egy kis érdekesség a külföldi konyhai trendek világából, hogy az angolszász országokban most leginkább a fekete konyhák divatosak, valamint a színes, kontrasztos bútorok.)

 A feketére mázolt fal és a kontrasztos konyhabútorok nagyon divatosak külföldön

#3 A dizájnhoz illeszkedő készülékek

A készülékek ugyanúgy a konyha szerves részét képezik, épp ezért érdemes praktikus, de dizájnban is jól passzoló eszközöket választani. Jó pár évvel ezelőtt jöttek be a divatba az inox színű készülékek (mint például az ALLin Kitchen Ventilation), amelyek még ma is jól mutatnak szinte bármelyik modern konyhában. 

Az oly sokat emlegetett vintage vagy rusztikus konyha tervezése esetén azonban érdemes semleges, fehér színű darabokat választani, amelyekhez egy rézszínű csaptelepet vagy aranyozott lámpatestet is választhatunk.

De mi a helyzet a szagelszívóval?

A konyhai páraelszívó helyét szintén jó, ha előre meghatározzuk, hiszen kürtős készülék esetén a konyha felújítása során szükség lehet falbontásra is – épp ezért ezt érdemes szakemberre bízni.

És hogy miért olyan fontos a megfelelő szagelszívó kiválasztása? Mert, habár nem gondolnánk rá, alapvetően meghatározhatja a hétköznapjainkat, valamint a rezsiköltségeket is.

Egy nem megfelelően kiválasztott készülék ugyanis nem csupán hangos és pazarló lehet, de a szagot sem biztos, hogy el tudja szívni – ez pedig alapjaiban megváltoztathatja az egész konyha tervezését.

+1 A dilemma: amerikai vagy hagyományos konyha?

Habár rendkívül népszerű az amerikai konyha, mégis sokan ódzkodnak tőle. Ennek pedig egészen prózai oka van, ugyanis nem szeretnék, ha az egész otthont ellepné az ételszag. 

Ez teljesen jogos felvetés, hiszen senki sem akar egész nap szellőztetni (főleg télen), a kellemetlen szag pedig akkor sem épp a legjobb, ha vendégeket várunk.

A rosszul kiválasztott kiválasztott szagelszívó keresztülhúzhatja a nyitott konyha tervezését is.

Tehát az ember előtt három út áll: vagy beletörődik az élelszagba, vagy lemond az amerikai konyháról, vagy egy 100%-osan hatékony szagelszívót választ. A legkézenfekvőbb persze az, ha olyan készüléket választ, ami hatékonyan elszívja a szagot – és lehetséges, hogy többen is itt követhetik el az első hibát…

Meglehet ugyanis, hogy félvállról veszik a dolgot, és beérik egy olcsó, netán hagyományos készülékkel, amellyel később az élet maga lesz a nagybetűs KÜZDELEM. Ez egy olyan Don Quijote-szerű szélmalomharc, ami soha nem ér véget.

Az ALLin Kitchen Ventilation 99,9%-os hatékonysággal szívja el a kellemetlen ételszagot, valamint a víz- és zsírpárát is, ezáltal pedig nem csupán a lakás lesz teljesen szagmentes, de az új bútorokat is megkíméli a zsírlerakódástól.

 

Összességében elmondható, hogy nem elég csupán megálmodni a bútorokat, és egyeztetni a szakemberekkel, hanem – némi orvostani kifejezéssel élve – az egész konyha tervezését holisztikusan és előrelátóan kell végiggondolni.

 

Megosztás

Facebook
Email
Twitter
LinkedIn

Kapcsolat